h1

Why Nick Clegg? The Dilemma of the British Left

April 24, 2010

For Romanian speakers only, http://www.paralele-paralele.com/2010/04/guest-post-de-ce-clegg-dilema.html
It’s a guest post about the Clegg/Brown choice among the British left, published in a blog that supports Cameron. Full text below.

De ce Clegg?

Claudia Ciobanu

O ziarista de aproape 70 de ani, editor la Index on Censorship, mi-a spus intr-o seara ca, dupa o viata intreaga de votat Laburistii, de data asta va vota cu Lib-Dems. Cred ca asta e unul dintre principalele motive ale popularitatii lui Nick Clegg: frustrarea alegatorilor de stanga cu Laburistii (de altfel, asta si avertizeaza unii Laburisti, ca Clegg va rupe voturi de la ei, lasand loc liber pentru Cameron).

Dincolo de asta, cum se discuta mult, Clegg este outsider-ul in aceste alegeri, preferatul celor care s-au saturat de principalele doua partide politice si al celor care isi doresc reformarea sistemului electoral: de la first-past-the-post la proportional. Clegg cere reforma electorala dar o si reprezinta, pentru ca la regandirea sistemului electoral s-ar ajunge daca alegerile de la inceputul lui mai nu ar produce un invingator categoric (cu cat mai multi voteaza cu Lib-Dems, cu atat sansele pentru un “hung parliament” cresc). Multi britanici critica sistemul electoral, considerand ca e nedemocratic ca votul pentru un partid mai mic sa fie irosit. Dar, dincolo de sistemul electoral, ce se intampla in Marea Britanie—respingerea principalelor partide, dorinta de “schimbare”—este un fenomen larg european. La ei, acutizat de scandalul de anul trecut, cand s-a dovedit ca parlamentari din toate partidele au folosit ilegal bani alocati pentru a doua
locuinta.

De ce e Clegg vocea “schimbarii”? Cameron, desi are destula tractiune cu argumentul ca, dupa atatia ani cu Laburistii la guvernare, numai Conservatorii pot aduce o schimbare radicala, e totusi un nou Blair in plan imagistic. Din pacate, Clegg e si mai frumusel decat el, are un aer si mai fresh si a aparut mai recent in prim-plan. Asta ii submineaza prospetimea lui Cameron. La Laburisti, situatia e si mai tragica. Brown nu poate fi perceput ca proaspat in nici un caz, nu poate fi vocea schimbarii. Mai grav, Laburistii au dezamagit prin insusi falimentul Cool Britania, revelarea ca Third Way-ul lui Blair este un imparat gol. Si au dezamagit mult prin sustinerea razboiului din Iraq (plus atitudinea mizerabila a lui Blair in audierile despre implicarea in Iraq, in care a enervat pe multi neasumandu-si, nici in al 13-lea ceas, ca s-a mintit atunci cu privire la existenta demonstrata a armelor de distrugere in masa). Si-au alienat propriul electorat, in
timp, facand politici pe care stangistii britanici nu si le-ar fi dorit niciodata.

Dincolo de aceste sentimente generale, sunt, totusi, politicile promovate de candidati. Spre deosebire de Romania, in Marea Britanie candidatii dezbat cu adevarat, iar mare parte din electorat asculta. Clegg are un mesaj, nu este numai un rezultat al frustrarii, al oboselii.

Criza economica si somajul sunt importante. Cameron propune reducerea rapida a deficitului, Brown amana deficitul, nedorind sa renunte la cheltuieli bugetare esentiale in perioada de criza. Sunt doua viziuni economice diferite, se poate vota ideologic. Clegg aici merge mai degraba pe o linie de stanga, promitand sa protejeze zone cheie (educatie, sanatate), sa reduca taxe pentru cei mai saraci, sa taxeze bancile si proprietarii de case foarte scumpe.

Securitatea e iarasi o tema importanta pentru alegatori. Dintre toti, Clegg a fost singurul critic al implicarii in Iraq si este poate cel mai grabit cu retragerea (posibil si din cauza ca e cel mai departe de guvernare). Insista sa se reevalueze cheltuielile militare si sa nu se investeasca intr-o noua generatie de dispozitive nucleare Trident, in contradictie cu Laburistii si Conservatorii. Clegg mai spune, enervandu-i pe ceilalti doi, ca Marea Britanie nu mai trebuie sa faca exact ce dicteaza Statele Unite in politica externa, in ciuda relatiei speciale dintre Washington si Londra.

In privinta imigratiei, legata de securitate, el cere gasirea unei formule de reglementare a statutului imigrantilor aflati in Marea Britanie de peste 10 ani, prin acordarea de cetatenie, in functie de merit. Cameron si Blair vorbesc numai despre inasprirea controlului imigratiei (Cameron mult mai radical).

Mai sunt si alte teme. Desigur, in functie de pozitiile ideologice, britanicii simpatizeaza cu unul sau altul. Ce vreau eu sa spun este ca mesajul lui Clegg exista si e important pentru o parte de electorat, ca are raspunsuri reale pentru o parte din electorat, dincolo de efectul sau de prospetime, care il face simpatic multora.

De ce il place stanga pe Clegg? Posibil fiindca ataca chiar esenta modului in care un stat occidental, instarit, isi defineste la ora actuala pozitia in lume. Linia urmata pana acum de Marea Britanie: ii ajutam pe americani in lupta impotriva teroristilor musulmani, indiferent de dovezi, indiferent de costuri, umane si financiare. Ne pastram siguranta noastra, a cetatenilor UK, securizandu-ne granitele impotriva imigrantilor, asa cum fac toate statele UE. Ne izolam, deci, in oaza noastra de bunastare occidentala, ne inarmam si continuam sa luptam pana ii vom distruge complet pe teroristi. Indiferent cum numesc ei asta, promovarea democratiei, lupta pentru securitatea mondiala, etc, ceea ce se intampla de fapt este numai si numai protejarea bunastarii europene. Dar atitudinea asta e falimentara, pentru Marea Britanie si pentru lumea intreaga. Razboaiele din Iraq si Afghanistan se intind la nesfarsit si produc mai multa insecuritate. Intre timp, Marea
Britanie, tara atator musulmani, se confrunta cu home-grown terrorism. Zice bine Clegg. Caci pana cand Vestul nu isi va schimba atitudinea fata de restul lumii, terorismul nu va disparea. Si britanicii pot incepe de acasa, respectand strainii care muncesc de ani de zile, de generatii, acolo. Da, de ce sa dea bani pentru alta generatie de dispozitive nucleare in timpul unei crize economice atat de severe? De ce sa se investeasca in sisteme complexe de monitorizare a tuturor strainilor, a intregii societati? De ce sa nu se faca pace in interiorul Marii Britanii, mai intai, folosindu-se toate resursele pentru locuri de munca, pentru infrastructura? In zona unde am locuit eu in Londra, care era, nu intamplator, locuita aproape exclusive de negri (in zona 2 din Londra, deci nu foarte departe de centru, de City), abia acum, dupa zece ani de promisiuni, se va pune in functiune metroul. Probleme cu banii. Cat de mult costa asta comparativ cu Tridenturile? Si
cat de mult poate face pentru sansele cetatenilor britanici negri, a imigrantilor din acea zona, a musulmanilor britanici, sa munceasca, sa comunice cu restul populatiei, cat de mult poate contribui la desegregarea Londrei—care exista, in ciuda aparentelor.

E o viziune pe care o au multi stangisti si pe care Laburistii nu o reprezinta. Mai mult, cei de stanga sunt cei care in general doresc reforma electorala, considerand ca sistemul proportional e mai democratic. De asta a sarit Clegg in fata lui Brown. Pentru electoratul conservator, dilemele sunt mai mici. Pentru cei de stanga, alegerea nu e usoara.

Cum spunea un comentator britanic, singura sansa a lui Brown e sa puna mult accent pe politicile clasice de stanga (combaterea saraciei, garantarea venitului minim, combaterea somajului, sustinere de la stat). Sa dea impresia ca se va reveni la un Labour Real dupa esecul New Labour. Dar multi stiu ca nu sunt sanse prea mari sa se revina la un Labour Real in perioada de criza. Multi nu vor ierta niciodata invazia din Iraq si pe Blair. Lupta e, probabil, intre Cameron si Clegg. Probabil, Cameron castiga, dar sunt inca sanse pentru hung parlimament.

Popularitatea lui Clegg inseamna ca si in Marea Britanie, ca si in restul lumii pe timp de criza, mai multi dintre noi vrem sa ridicam din nou intrebarile fundamentale din politica si economie (ce sistem electoral? Neo-liberalism sau Keynesianism? Cum ne definim natiunea si cat de deschisi suntem fata de restul lumii? Care e directia noastra ca stat?)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: